Новини проекту
Новий навчальний рік!
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 11 чоловік

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Дата: 18 травня 2022 о 09:35, Оновлено 19 травня 2022 о 09:39
177 переглядів

Щорічно 18 травня в Україні відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Ця пам’ятна дата встановлена Указом Президента України №472 від 16.05.2014 року «Про день боротьби за права кримськотатарського народу» та постановою Верховної Ради України № 792 від 12.11.2015 року «Про визнання геноциду кримськотатарського народу».

     О 4 ранку 18 травня 1944 року розпочалося масове примусове виселення кримських татар із території Криму. Агенти НКВС давали людям 15 хвилин на збори, дозволяли взяти з собою до 500 кг речей на сім’ю. Потім їх зігнали до товарних вагонів, які не розраховані на перевезення людей, ще й на такі великі відстані (проїхати довелося близько 3200 км). Останні вагони із кримськими татарами прибули до місць їхнього нового проживання 4 червня. В дорозі багато кримських татар загинуло, але родичам не дозволили їх поховати. Людей під час дороги годували рідко і часто солоною їжею. Після неї хотілося пити. У деяких ешелонах переселенці отримали їжу вперше і востаннє тільки на другому тижні шляху.

      Щоб дізнатися більше про  страшні факти із життя кримських татар радимо до перегляду найвідоміші кінофільми кримськотатарських режисерів:

Фільм «Хайтарма» (в перекладі з кримськотатарської — повернення). Режисер фільму і виконавець головної ролі Ахтем Сеїтаблаєв. Стрічку засновано на реальних подіях. У ній ідеться про сталінську депортацію кримських татар у травні 1944 року. Режисер показав цю трагічну історію через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана. Це перший кримськотатарський художній фільм про депортацію свого народу. Після виходу кінострічки на екрани в 2013 році вона зібрала багато престижних нагород в Україні й за кордоном.

      Документальний фільм «1944. Крим. Депортація». Режисери стрічки — Фатіма Осман та Юнус Паша. Режисерка Фатіма Осман походить із сім’ї депортованих. Її родина повернулася з Узбекистану на історичну батьківщину лише 1986-го. У картині історію депортації розповідають люди, які її пережили. Вони діляться спогадами про дні депортації, перші роки на засланні, те, як їм вдалося вижити в тих нелюдських умовах. Внаслідок етнічної чистки було депортовано 191 044 кримських татари. Ці події призвели до насильницької загибелі 46% народу. «Цей фільм — акт з’єднання із Кримом та нагадування, що кожен злочин має обличчя, що за кожен злочин має бути відповідальність. Усі ті, хто побачить цю стрічку, зрозуміє, чому кримські татари зайняли проукраїнську позицію», — вважає політик Еміне Джапарова.

      Фільм «Чужа молитва». Режисер історико-драматичної стрічки — Ахтем Сеїтаблаєв. У ній він показав історію, засновану на реальних подіях. Цей фільм присвячено подвигу кримської татарки Саїде Аріфової, яка в роки Другої світової війни, під час окупації нацистами Бахчисарая, врятувала життя 88 єврейським дітям-сиротам.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.